Zelf huis verkopen

Verkooptips

De zoektocht naar een nieuw huis speelt zich grotendeels af op internet. Men begint op Funda maar al snel worden ook andere huizensites geraadpleegd. Dus als je een huis gaat verkopen, is het belangrijk dat je woning online goed te vinden is. Daarnaast is een professionele presentatie erg belangrijk.

Wanneer je je huis gaat verkopen kun je een dure makelaar inschakelen, maar je kunt ook een online makelaar inschakelen zoals Mijnhuisverkoopikzelf. Maar hoe ga je om met reacties en zorg je ervoor dat potentiële kopers niet afhaken? Op welke manier trek je de aandacht en hoe kom je met potentiële kopers in contact? Met de onderstaande tips helpen wij je op weg.

Tip 1 - Marktwaarde vaststellen
Woon je in een huis waarvan er meer in de straat te vinden zijn, ga dan op zoek naar andere woningen in de buurt die te koop staan. Ga naar Funda, zoek je straat op en kijk voor welke prijs vergelijkbare woningen worden aangebonden. Staan er geen huizen te koop? Wissel dan van 'Te koop' naar 'Verkocht' (links onder) en bekijk de woningen die onlangs verkocht zijn.

Je kunt ook koopsominformatie opvragen bij het Kadaster. Je ontvangt dan een bericht met daarin de aankoopprijs van een woning, of van woningen in een bepaald gebied. Je weet dan precies wat een woning heeft opgebracht. Twijfel je? Laat dan een waardebepaling of taxatie uitvoeren door een taxateur. Die komt je huis bekijken en stuurt je vervolgens een document met daarin de vastgestelde waarde van de woning.

Tip 2 - Vraagprijs bepalen
Nu de marktwaarde van je huis bekend is, kunt je de vraagprijs bepalen. Kies je voor prijs boven de marktwaarde? Dan kan het langer duren voordat je een koper vindt. Maar te weinig vragen is ook niet handig. Het is de kunst om precies genoeg te vragen met ruimte om te onderhandelen. Tel hiervoor tussen de 1- en 7 % op bij de vastgestelde woningwaarde. Het exacte percentage is afhankelijk van je woonplaats. Hoe groter de vraag is naar huizen in jouw buurt, hoe hoger het percentage.

Tip 3 - Foto's bepalen de indruk van een woning
Tijdens het doorbladeren van het woningaanbod kijken woningzoekenden snel door de lijsten met gevonden huizen. Ze zoeken naar woningen die qua prijs en oppervlak overeenkomen met hun woonwens. Bij een match wordt de woning aangeklikt om de foto's en details te bekijken. Je moet er dus voor zorgen dat jouw foto’s de aandacht trekken van potentiële kopers! Maak hiervoor zoveel mogelijk relevante foto’s en voeg die toe aan je advertentie. Let bij het nemen van de foto's op de positie en op voldoende licht. Wil je het echt goed aanpakken? Laat de foto's dan maken door een professionele woningfotograaf. Het maken van goede foto's is namelijk een vak apart. Je doet er goed aan om dit aan een professional over te laten. Uiteindelijk betaalt dit zich terucg in meer bezichtigingsaanvragen. Want de eerste indruk is bepalend en die kun je maar een keer maken.

Doe zelf de bezichtigingen en bespaar duizenden euro's!

Loading...